Border Collie puppies
Home » Het eerste nest » Ze zijn geboren » Dag 22 t/m 29

Dag 22 t/m 29

Zaterdag 22 juni

Vandaag een drukke dag, dus op tijd op. JoJo uitlaten en eten geven, pups wegen, bak verschonen en voor de eerste keer afdekken met krantensnippers. We gaan bijvoeren met vlees en vanaf dat moment ruimt JoJo niet zelf meer de rommel op. Wij denken dat met papiersnippers het gemakkelijker is telkens de vieze plekjes weg te halen; de tijd zal het leren. Na een bak koffie gaan we de strijd aan. Een bakje vlees, afgewogen met een hoeveelheid voor onze zeven jonkies. Puppie nr. 1, onze Jazz, op schoot en een plukje vlees voeren. Geen strijd dus, ze eet het alsof ze nooit anders heeft gedaan. Om zeker te weten dat iedereen voldoende krijgt, houden we de geboortevolgorde aan en ook voor de rest van de pups geldt het zelfde; een feestmaaltijd. We zijn er dan ook zó mee klaar. Snel even boodschappen doen en amper thuis staat de eerste belanghebbende op de stoep, moeder en dochter met belangstelling voor het teefje Joy. Na lang kijken, gezellig praten, knuffelen en nog een knuffelen, nemen ze een optie en beloven volgende week te bellen, we zijn zeer benieuwd. Eten, een beetje werken, en daar is familie twee, helemaal uit Noord Holland, papa, mama en vier zoontjes. Zij hadden al een optie genomen op Jack en Joep en vielen meteen definitief voor Jack. De kinderen hadden pas die morgen gehoord dat ze naar een hondje gingen kijken en onderweg een naam bedacht; Spike gaat hij heten. Spike komt bij een leuke familie en zal het daar vast naar zijn zin krijgen. Daarna een papje gemaakt van brok en water en dit aan de puppies gevoerd. Wij dachten dit keurig te doen in een laag rond bakje, de zeven dwergjes er omheen en eten maar. Dat laatste klopte aardig, het schaaltje was snel leeg, maar de pups stonden net zo vaak in het bakje dan er omheen. Het werd een flinke smeerboel en we hebben de snippers verwijderd, want daar zat zo veel eten op dat de pups dit ook naar binnen wilden werken. Al met al een heel drukke, maar ook heel leuke dag waarin ook wij weer veel geleerd hebben, vooral hoe het niet moet.

 
 Voor het eerst geweekte brok

 Witte voetjes hoefden ze niet meer te halen, dan
 maar een bruin voetje.

Zondag 23 juni

Oeps, verslapen, om tien voor negen maakt Joop me wakker, het zal wel nodig zijn geweest. Snel naar beneden om de dagelijkse verplichtingen uit te voeren, daarna ontbijt en aansluitend de pups laten opgaan voor hun tweede vleesmaaltijd. Iets meer dan gisteren en ook nu is het in no time verdwenen. JoJo krijgt als goede moeder ook een lekkere beloning. ’s Middags even wandelen met JoJo en daarna de pups geweekte brok gegeven. We hebben van gisteren blijkbaar goed lering getrokken, want vandaag weten we het redelijk netjes te houden. Het werd een heerlijk rustige dag met alleen zorg voor en gezelligheid van onze hondjes.

Maandag 24 juni

Werken, dus de dagelijkse zorg aan manlief overgelaten. Het resultaat van de vaste voeding is merkbaar. Al spreken ze het af, in tien minuten tijd kromt het ene na het andere puppie het iele ruggetje en perst er een keurig drolletje uit. Omdat JoJo nu niet meer alles wegwerkt, heeft Joop een hele klus. Vooral als je alleen bent is het geen doen ze allemaal tegelijk eten te geven en ook nog te zorgen dat ze genoeg krijgen, want ook hier geldt het recht van de sterksten. Als je dan ook moet zorgen dat het nest een beetje schoon blijft, heb je de handen vol. Maar gelukkig, als ik thuis kom kan hij nog steeds lachen. ’s Avonds een vergadering gehad, dus weinig tijd om te genieten van zeven mormeltjes die steeds leuker worden.

Dinsdag 25 juni

Omdat ze goed en regelmatig groeien, besluiten we vandaag niet te wegen. Om kwart voor zeven weggereden naar mijn werk en iets voor vijven weer thuis. Joop had halverwege de middag een afspraak en als ik thuiskom ziet alles er rustig en redelijk schoon uit. Snel een kop koffie en daarna de groentetuin in voor de eerste peultjes van het jaar. Als ik weer binnenkom hebben de pups mij echt gemist en dat afgestraft door alles onder te poepen en het hele nest door te smeren. Maar eerst het nest verschonen voor ik begin te koken. ’s Avonds bezoek van Janny en Gerrit, de baasjes van papa Kayne, ze komen even kijken of de nazaten nog een beetje op papa lijken. Ze brengen een grote mand met allerlei lekkere hapjes voor zowel de hondjes als voor ons en wat speelgoed voor de pups; leuk om mee te geven als ze het nest gaan verlaten. Als ervaringsdeskundigen vinden zij dat de pups er mooi en goed uitzien en geleidelijk ook iets meer op mama gaan lijken. Ik krijg nog wat tips en na een kop koffie keren zij huiswaarts. Ik merk dat ik na een dag werken en verplichtingen ’s avonds weinig tijd en puf over heb voor extra dingen. Dan woensdag het verslag maar maken.

Woensdag 26 juni

Het is redelijk mooi weer en halverwege de morgen gaan de pups voor het eerst naar buiten. We zetten een paar schapenhekjes op het gras, gooien er wat speelgoed in en brengen de pups naar buiten, JoJo mag er ook bij in. Na een beetje onwennig gesnuffel aan het gras liggen ze al snel te drinken. Tussendoor krijgen ze een voor een hun vleespotje en drinken daarna weer slurpend en smakkend verder. Als de buikjes vol en rond zijn, beginnen ze te spelen en krijgen we de eerste uitbraakpogingen, waar Joop al bang voor was, ze kunnen door de mazen van de hekjes. Gelukkig zijn we er bij gebleven en sturen we ze weer terug in hun hok. JoJo vindt het ook erg mooi en wil het liefst dat wij er bij in komen om met haar te spelen. Zo’n eerste indruk is vermoeiend, want ineens kruipen alle pups op een hoop en vallen in slaap. Het is mooi geweest, Joop past op en ik ren naar binnen om nog snel even de kist te verschonen. Daarna weer naar buiten om de pups op te halen en ze in hun lekker schone bedje te leggen. Ze worden nauwelijks wakker. We zijn nu bijna drie uur verder, even tijd om het verslag van maandag, dinsdag en een begin voor vandaag te maken, en ik hoor de eerste ontwaakgeluidjes. Deze geluidjes houden nogal aan, ze worden maar niet echt wakker. Aan het eind van de middag is het nog even mooi weer en ze gaan nogmaals naar buiten. Ze krijgen veel bekijks, iedereen komt aanlopen. ’s Avonds zijn ze weer erg rustig. De gegadigden voor Joy komen nog een keer kijken en na een zeer gezellige avond besluiten zij dat Joy bij hun komt wonen.

Donderdag 27 juni

Een redelijk rustige dag in het verschiet met behalve onze kleindochter ophalen van school, geen afspraken. Het weer zit niet echt mee, omdat de lucht bewolkt is blijft het gras is nat. Omdat we de pups toch graag naar buiten willen doen en niet met hun blote buikjes in het natte gras, leggen we een oude slaapzak in het hok, maar gras vinden ze toch lekkerder. Uiteindelijk lig ik op de slaapzak en de puppies in het gras. Af en toe komen ze even knuffelen, een likje over mijn kin, knabbelen aan mijn neus en gewoon lekker tegen mij aan liggen. Ik geniet volop. Omdat het van een paar pups steeds lastiger wordt ze uit elkaar te houden, geven we ze allemaal een gekleurd lintje. Ook voor de nieuwe baasjes zijn de pups op de foto’s nu wat herkenbaarder. We hebben de weging een paar dagen overgeslagen en zijn toch wel benieuwd naar de stand van zaken. Ze zijn allemaal flink aangekomen, vooral natuurlijk door de bijvoeding. De kleinere iets minder, die leggen we toch af en toe even bij JoJo aan. JoJo vindt het gedrang om de tepels eigenlijk niet zo prettig meer, de pups hebben nu tandjes en ook de nageltjes zijn veel harder en scherper geworden. Maar als we bij haar in de buurt blijven, laat ze de pups lekker drinken, het wordt alleen moeilijker om te gaan liggen, want zodra zij in de buurt komt proberen de pups al staande een tepel te pakken te krijgen en drinken al hangende.

Vrijdag 28 juni

Een druk begin van de dag. Blijkbaar hebben we de brok gisteren iets te nat gevoerd, want het komt er net zo dun weer uit als het er in is gegaan. Als ik uit bed kom valt het nog wel mee, maar een kwartier later begint het feest, de een na de ander kromt het ruggetje en binnen vijf minuten is het een grote bende. Ik moet naar mijn werk en ben altijd ruimschoots op tijd, maar in je eentje is dit niet te doen en ik help Joop snel met schoonmaken. Ik ben voor het eerst één minuutje te laat op kantoor. Gelukkig hoef ik vandaag maar een paar uur te werken en om kwart voor twaalf ben ik weer thuis. Joop heeft de pups naar buiten gehad en ze daar hun vleespotje gevoerd. Nog een keer de boel verschonen, ondertussen werken de jonge darmpjes weer redelijk normaal en het blijft nu wat langer schoon. De pups zijn in diepe rust en behalve de kreuntjes en piepjes horen we de eerste twee uur niets. JoJo stelt zich tussendoor nog even beschikbaar en weer wordt het rustig. Omdat het nog steeds wisselvallig weer is heeft Joop het buitenhok verplaatst naar de kapschuur, lekker uit de wind en droog, en toch in de buitenlucht en veel ruimte om te stoeien. De temperatuur is wat zachter en we brengen de pups weer naar buiten, geven ze daar hun geweekte brok en laten ze lekker spelen. Als ze moe worden blijven ze mooi buiten liggen op de opgevouwen oude slaapzak. Eind van de middag weer naar binnen en wij nemen een lekker glaasje wijn; het weekend is begonnen. De buitenlucht doet ze goed, ze slapen het grootste deel van de avond.