Border Collie puppies
Home » Het eerste nest » Ze zijn geboren » Dag 30 t/m 38

Dag 30 t/m 38

Zaterdag 29 juni

Onze dochter en schoondochter; al weer één jaar getrouwd. Vorig jaar begon de 29e ook met regen. De plechtigheid en het feest overdag zouden in de buitenlucht plaatsvinden, spannend dus. Om drie uur werd er getrouwd en om twee uur brak de hemel open om een stralende zon te laten zien. Dit bleef zo de hele dag; het geluk kon niet op. Buienradar nu gecheckt en het ziet er de eerste uren niet slecht uit. De buitenbak weer ingericht en als baasje klaar is met de andere beesten kunnen de pups weer naar buiten. Omdat we ’s middags een poosje wegmoeten, gaan de pups weer naar binnen en JoJo dus ook, met tegenzin. Bij terugkomst snel weer naar buiten, bijvoeren en lekker laten rennen en stoeien in het buitenverblijf. Het voordeel is dat ze door de extra beweging die ze buiten krijgen, vaak meteen na de bijvoeding gaan poepen en daarmee hun nest behoorlijk schoon houden.

Zondag 30 juni

Na het ochtendritueel de beestjes naar buiten gebracht en bijgevoerd. Ze krijgen inmiddels al een behoorlijke hoeveelheid en sinds gisteren geven we nu ’s morgens het meeste vlees, midden op de dag wat geweekte brok en ’s avonds ook nog een kleine hoeveelheid vlees. Het gaat er telkens in als koek, we verbazen ons over de hoeveelheid die ze naar binnen werken.  Vanmorgen verwachten we bezoek, de toekomstige baasjes van Scott willen nog graag een keer komen kijken; van harte welkom. Het wordt een gezellige morgen en na het afscheid brengen we de pups weer naar binnen omdat we naar de verjaardag van onze oudste kleindochter moeten, Liz, alweer tien jaar. Gelukkig wonen ze vrijwel naast ons, zodat ik tussendoor nog even naar huis kan om te kijken of alles goed is. Als we weer thuiskomen is het buiten wat zachter geworden en blijven we tot bijna elf uur buiten zitten, de pups worden iets eerder naar binnen gebracht en zij vallen meteen in diepe slaap.

Maandag 1 juli

Joop is jarig, ik heb een vrije dag genomen, maar het belooft een drukke dag te worden. Nadat we onze dieren verzorgd hebben nemen we nog even tijd voor ons zelf en gaan boodschappen doen voor de verjaardagvisite van ’s avonds. Als we thuiskomen brengen we meteen de hondjes naar buiten, ze hebben daar veel meer ruimte en de zijkanten zijn open. Goed voor hun ontwikkeling, want nu zien ze verkeer voorbij komen en af een toe een andere hond. Het lijkt erop dat ze hun eigen nest nauwelijks meer bevuilen. In de werpkist binnen wordt vrijwel alleen nog maar geplast en in de ren buiten houden ze de opgevouwen slaapzak keurig schoon. Helaas vandaag weinig tijd om echt van de pups te genieten, want er moeten voorbereidingen getroffen worden. De (klein)kinderen komen barbecuen en vanaf een uur of acht komt onze familie. Het wordt een lange, maar supergezellige avond en om kwart voor een zwaaien we de laatsten uit. Snel de ergste rommel opruimen, want ik moet morgen om zes uur weer op.

Dinsdag 2 juli

Ik vertrek op tijd naar mijn werk en wens Joop sterkte met het opruimen van de verjaardagboel. Hij heeft vandaag verder geen afspraken, alle tijd dus om de zaak weer op orde te brengen. Een heerlijk vooruitzicht voor mij en wanneer ik op het eind van de middag thuis kom is alles opgeruimd en zijn er flyers bij de dierenartsen opgehangen, want we zoeken nog steeds een thuis voor drie van de reutjes. We eten de restjes van gisteren op en ik heb het dus lekker rustig, niet verkeerd want ik heb zogezegd de knolletjes wel op. De gekleurde bandjes zijn niet zo’n succes, ze gaan  allemaal los. Toch maar wat nieuws bedenken. Het eten gaat fantastisch, het vlees is in een paar minuten op, de brok duurt iets langer.

Woensdag 3 juli

Lekker de hele dag thuis. Het is bewolkt, maar niet koud. De pups gaan weer naar hun buitenverblijf en krijgen hun vleeshapje. We hebben nu een toiletruimte ingericht waar ze in gaan zodra ze gegeten hebben. Binnen een kwartier hebben ze allemaal gepoept en kunnen ze terug in hun hok. Mooi, zo’n schema, zou ons zelf ook veel overlast besparen. Haha. Omdat er geen regen verwacht wordt, bouwen we de boel om en zetten alles op het gras. Eén hoek zetten we dicht en leggen daar de slaapzak neer, de pups kunnen dan fijn uit de wind liggen. Ze hebben nu twee keer zo veel ruimte en spelen dat het een lieve lust is. JoJo wil er ook graag bij in en speelt volop mee in het spel van haar kinderen, ze is gelukkig hetzelfde blije hondje gebleven. De puppies maken heel wat meters en zijn dan ook al snel moe, volledig uitgeteld liggen ze verspreid in het gras. Het is ontzettend leuk de beestjes te volgen in hun ontwikkeling, van werken komt weinig, maar dat halen we later wel weer in

 
 Joop maakt het toilet schoon  Gevloerd

Donderdag 4 juli

Het belooft een mooie dag te worden. Ook al omdat je de pups binnen echt begint te ruiken en omdat ze buiten veel meer ruimte en daardoor lol hebben, willen we ze graag zo snel mogelijk naar buiten doen.  Het gras is nog te nat, dus wordt de stellage voorlopig verhuisd naar de bestrating, tevens een aardige manier om de scherpte van de nageltjes af te halen, wat voor JoJo dan wel weer prettig is. Overigens voedt JoJo alleen nog staande, het is komisch om te zien hoe ze allemaal onder haar hangen. De borstvoeding wordt al minder en morgen gaan we over op vier keer per dag voeden. Helaas heb ik deze dag veel verplichtingen en kan niet optimaal genieten, gelukkig heeft Joop meer tijd zodat de beestjes geen aandacht te kort komen. ’s Avonds onverwacht nog een potentieel nieuw baasje. Ze komen morgen nog een keer, ben benieuwd.

Vrijdag 5 juli

Om negen uur verwachten we ons eerste bezoek, dus op tijd opstaan. Snel ontbijten, de pups naar buiten doen en eten geven. Daarna nog net tijd om iets aan het werk te doen en dan is het negen uur. Als het bezoek weg is moet ikzelf ook weg, ik moet werken en heb daarna een vergadering. Om vijf uur ben ik weer thuis en de pups liggen op apegapen in het buitenverblijf. Ze moeten wennen aan de warmte en ook door de vele bewegingsruimte zijn ze eerder moe. Maar als we ons melden met het eten staan ze al te trappelen van ongeduld. Het is telkens een feest om dit te zien. ’s Avonds komt hetzelfde bezoek van deze morgen nogmaals, aangevuld met overige familieleden. Zij besluiten Jim een nieuw thuis te geven. Jim komt in een gezin waarin zowel broer als zus hondentrainers zijn en hij is voorbestemd voor agility, er zal dus veel mee gedaan worden, leuk. Dan de pups naar binnen om bij de kinderen om de deur te kijken. Weer naar huis, de pups naar buiten voor hun laatste voeding, nog even spelen en dan weer naar binnen. Pfffffff, de dag zit erop.

 
 De laatste keer dat ze zo bij elkaar slapen.  Grappig hè?

Zaterdag 6 juli

De weersvooruitzichten zijn uitstekend en we brengen het spul meteen naar buiten waar ze hun eerste hapje krijgen. JoJo wil er nog steeds bij in, want zij vindt het spelen met de pups steeds leuker en ook de pups beginnen haar uit te dagen voor een spelletje en nemen ondertussen de kans waar om bij haar aan te leggen. Ze staat regelmatig een paar minuten stil met zeven hongerige pups hangend onder haar. Dit wordt steeds grappiger om te zien, de grootsten zitten gewoon op hun kont onder JoJo, als er één wankel wordt slaan ze de voorpootjes om een ander en zoeken zo stabiliteit bij elkaar. We hebben de hele dag bezoek, buren, vrienden met kinderen of kleinkinderen, nieuwsgierige voorbijgangers die van de fiets stappen en vragen of ze even mogen kijken en de nieuwe baasjes van Jim komen ook nog even langs om wat foto’s te maken. Zij wonen in de buurt, dus dat gaat gemakkelijk. Ook voor ons is dit leuk, want dan kunnen we een van onze hondjes een beetje blijven volgen. Jim’s roepnaam wordt Jinn. ‘s Avonds krijgen we een seintje dat a.s. dinsdag de Raad van Beheer komt om de pups te chippen. Ik had een begin met de tuin gemaakt, maar ben niet verder gekomen dan dat begin. Maar ach, morgen is er weer een dag.

 
   

Zondag 7 juli

Om kwart voor zes roepen de pups mij wakker. Ik besluit hier geen gehoor aan te geven en draai me nog even om. Maar helaas, het lukt me niet meer te slapen, om half zeven stap ik eruit. Ik verzorg JoJo en merk dat ze weinig eetlust heeft. Ze had gisteren wat diarree, even in de gaten houden. Het wordt een warme dag, het gras is nog erg nat, we leggen eerst de slaapzak in het hok. Maar de pups vinden het natte gras toch lekkerder en omdat ze nog volop in beweging zijn is het niet erg dat ze een beetje nat worden. In tegenstelling tot de laatste dagen blijft het vandaag lekker rustig, tot zes uur nog geen aanloop gehad; ook wel eens prettig. We geven de pups voor de eerste keer droge brok en dat gaat prima, ook nu verdwijnt het in no time in de kleine ronde buikjes. JoJo is echt een goede moeder, ze staat het toe dat een van de pups mee-eet uit haar bak, mooi om te zien. Later op de avond nog een keer de pups voeren, ze naar binnen brengen, nog even genieten van de mooie zomeravond en het weekend is weer voorbij.